
    August 23, 2020 
 
 
Robert P. Kadlec, MD, MTM&H, MS 
Assistant Secretary for Preparedness and Response 
Office of the Assistant Secretary for Preparedness and Response  
Office of the Secretary 
U.S. Department of Health and Human Services  
200 Independence Avenue, SW 
Washington, DC 20201  
 
Dear Dr. Kadlec:  
 
This letter is in response to your request that the Food and Drug Administration (FDA) issue an 
Emergency Use Authorization (EUA) for emergency use of COVID-19 convalescent plasma for 
the treatment of hospitalized patients with Coronavirus Disease 2019 (COVID-19), as described 
in the Scope of Authorization (Section II) of this letter, pursuant to Section 564 of the Federal 
Food, Drug, and Cosmetic Act (the Act) (21 U.S.C. 360bbb-3).  
 
On February 4, 2020, pursuant to Section 564(b)(1)(C) of the Act, the Secretary of the 
Department of Health and Human Services (HHS) determined that there is a public health 
emergency that has a significant potential to affect national security or the health and security of 
United States citizens living abroad, and that involves the virus that causes COVID-19 (the virus 
was later named SARS-CoV-2).1 On March 27, 2020, on the basis of such determination, the 
Secretary of HHS declared that circumstances exist justifying the authorization of emergency use 
of drugs and biological products during the COVID-19 pandemic, pursuant to Section 564 of the 
Act, subject to the terms of any authorization issued under that section.2 
 
COVID-19 convalescent plasma is human plasma collected from individuals whose plasma 
contains anti-SARS-CoV-2 antibodies, and who meet all donor eligibility requirements (21 CFR 
630.10 and 21 CFR 630.15) and qualifications. It is an investigational product and is not 
currently approved or licensed for any indication. Based on review of historical evidence using 
convalescent plasma in prior outbreaks of respiratory viruses, certain preclinical evidence, results 
from small clinical trials of convalescent plasma conducted during the current outbreak, and data 
obtained from the ongoing National Convalescent Plasma Expanded Access Protocol (EAP) 

                                              
1 U.S. Department of Health and Human Services (HHS). Determination of a Public Health Emergency and 
Declaration that Circumstances Exist Justifying Authorizations Pursuant to Section 564(b) of the Federal Food, 
Drug, and Cosmetic Act, 21 U.S.C. § 360bbb-3. February 4, 2020. 
2 HHS. Emergency Use Authorization Declaration. 85 FR 18250 (April 1, 2020). 
https://www.govinfo.gov/content/pkg/FR-2020-04-01/pdf/2020-06905.pdf.  
 

https://www.govinfo.gov/content/pkg/FR-2020-04-01/pdf/2020-06905.pdf
https://www.govinfo.gov/content/pkg/FR-2020-04-01/pdf/2020-06905.pdf
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sponsored by the Mayo Clinic,3 it is reasonable to believe that the known and potential benefits 
of COVID-19 convalescent plasma outweigh the known and potential risks of the drug for the 
treatment of patients hospitalized with COVID-19.4   
 
Current data suggest the largest clinical benefit is associated with high-titer units administered 
early in the course of disease. COVID-19 convalescent plasma units containing antibodies to 
SARS-CoV-2 but not qualified as high-titer by a test found acceptable for this purpose by FDA 
(see Section II) are considered Low Titer units and are acceptable for use based on an 
individualized assessment of patient benefit-risk. Adequate and well-controlled randomized trials 
remain necessary for a definitive demonstration of COVID-19 convalescent plasma efficacy and 
to determine the optimal product attributes and appropriate patient populations for its use. Given 
that the clinical evidence supporting this EUA was not obtained from prospective, well-
controlled randomized clinical trials (RCTs), additional RCTs are needed. COVID-19 
convalescent plasma should not be considered a new standard of care for the treatment of 
patients with COVID-19. Additional data will be forthcoming from other analyses and ongoing, 
well-controlled clinical trials in the coming months. These ongoing clinical trials of COVID-19 
convalescent plasma should not be amended based on the issuance of this EUA; providers are 
encouraged to enroll patients in those trials. 
 
Having concluded that the criteria for issuance of this authorization under 564(c) of the Act are 
met, I am authorizing the emergency use of COVID-19 convalescent plasma for treatment of 
hospitalized patients with COVID-19, as described in the Scope of Authorization section of this 
letter (Section II) and subject to the terms of this authorization.  
 
I.  Criteria for Issuance of Authorization  
 
I have concluded that the emergency use of COVID-19 convalescent plasma for the treatment of 
hospitalized patients with COVID-19 when administered as described in the Scope of 
Authorization (Section II) meet the criteria for issuance of an authorization under Section 564(c) 
of the Act, because:  
 

1. SARS-CoV-2 can cause COVID-19, a serious or life-threatening disease or condition, 
including severe respiratory illness, in humans infected by this virus;  
 

2. Based on the totality of scientific evidence available to FDA, it is reasonable to 
believe that COVID-19 convalescent plasma may be effective in treating COVID-19, 
and that, when used under the conditions described in this authorization, the known 
and potential benefits of COVID-19 convalescent plasma when used to treat COVID-
19 outweigh the known and potential risks of such products; and  

                                              
3 A national expanded access protocol (EAP) sponsored by the Mayo Clinic was established in April 2020 and has 
enrolled >90,000 subjects as of August 13, 2020. The goal of this uncontrolled, single-arm study is to provide access 
to COVID-19 convalescent plasma in hospitalized subjects with severe or life-threatening COVID-19 or judged by 
the treating provider to be at high risk of progression to severe or life-threatening disease.  
4 Information derived from ongoing clinical trials of COVID-19 convalescent plasma (particularly randomized 
controlled trials), as well as clinical trial results from studies of other investigational medical products to treat 
COVID-19, will continue to inform the risk-benefit assessment for this EUA.  
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3. There is no adequate, approved, and available alternative to the emergency use of 

COVID-19 convalescent plasma for the treatment of COVID-19.5 
 
II.  Scope of Authorization  
 
I have concluded, pursuant to section 564(d)(1) of the Act, that the scope of this authorization is 
limited to the use of the authorized COVID-19 convalescent plasma for the treatment of 
hospitalized patients with COVID-19. The emergency use of the authorized COVID-19 
convalescent plasma under this EUA must be consistent with, and may not exceed, the terms of 
this letter, including the scope and the conditions of authorization set forth below. 
  
The Authorized COVID-19 Convalescent Plasma (Product Description):  
 
I am authorizing the use of COVID-19 convalescent plasma, a biologic product to be used for the 
treatment of hospitalized patients with COVID-19.  
 
COVID-19 convalescent plasma is human plasma collected from individuals whose plasma 
contains SARS-CoV-2 antibodies and who meet all donor eligibility requirements (21 CFR 
630.10 and 21 CFR 630.15) and qualifications. Under this EUA, authorized COVID-19 
convalescent plasma will be obtained from registered or licensed blood establishments from 
donors in the United States or its territories in accordance with applicable regulations, policies, 
and procedures. Testing for relevant transfusion-transmitted infections (21 CFR 610.40) must be 
performed and the donation must be found suitable (21 CFR 630.30). 
 
Plasma donations must be tested by registered or licensed blood establishments for anti-SARS-
CoV-2 antibodies as a manufacturing step to determine suitability before release. Units tested by 
the Ortho VITROS SARS-CoV-2 IgG test and found to have a signal-to-cutoff (S/C) value of 12 
or greater qualify as high titer COVID-19 convalescent plasma. If a blood establishment is 
considering using an alternative test in manufacturing in order to qualify high titer COVID-19 
convalescent plasma, they should contact the FDA Center for Biologics Evaluation and Research 
(CBER) to determine acceptability of the proposed test, which if accepted, would require an 
amendment to this EUA. 
 
Units containing anti-SARS-CoV-2 antibodies but not qualified as high titer by the test described 
above are considered low titer units and must be labeled accordingly. The health care provider 
may assess whether units with a S/C value of less than 12 are acceptable for use based on an 
individualized assessment of benefit-risk. FDA will continue to evaluate this recommendation 
based on additional data that become available.  
 
Health care providers will administer the authorized COVID-19 convalescent plasma with anti-
SARS-CoV-2 antibodies according to standard hospital procedures and institutional medical and 
nursing practices. Clinical dosing may first consider starting with one COVID-19 convalescent 
plasma unit (about 200 mL), with administration of additional COVID-19 convalescent plasma 
units based on the prescribing physician’s medical judgment and the patient’s clinical response.  
                                              
5 No other criteria of issuance have been prescribed by regulation under Section 564(c)(4) of the Act.   



Page 4 – Dr. Kadlec, ASPR 
 

 
COVID-19 convalescent plasma is authorized to be accompanied by the following product-
specific information pertaining to emergency use, which is required to be made available to 
health care providers and patients respectively: 
 

• Fact Sheet for Health Care Providers: Emergency Use Authorization (EUA) of COVID-
19 Convalescent Plasma for Treatment of COVID-19 in Hospitalized Patients  
 

• Fact Sheet for Patients and Parents/Caregivers: Emergency Use Authorization (EUA) of 
COVID-19 Convalescent Plasma for Treatment of COVID-19 in Hospitalized Patients.  

 
Changes to the authorized Fact Sheets may be requested by the HHS Office of the Assistant 
Secretary for Preparedness and Response (ASPR) and are authorized to be made in consultation 
with, and with concurrence of, the Office of Blood Research and Review (OBRR)/Center for 
Biologics Evaluation and Research (CBER), Counterterrorism Office (CT)/Office of the Center 
Director (OD)/CBER, and Office of Counterterrorism and Emerging Threats (OCET)/Office of 
the Chief Scientist (OCS)/Office of the Commissioner (OC), as appropriate. 
 
I have concluded, pursuant to Section 564(d)(2) of the Act, that it is reasonable to believe that 
the known and potential benefits of COVID-19 convalescent plasma, when used for the treatment 
of hospitalized patients with COVID-19 and used in accordance with this Scope of Authorization 
(Section II), outweigh its known and potential risks.  
 
I have concluded, pursuant to Section 564(d)(3) of the Act, based on the totality of scientific 
evidence available to FDA, that it is reasonable to believe that COVID-19 convalescent plasma 
may be effective for the treatment of hospitalized patients with COVID-19 when used in 
accordance with this Scope of Authorization (Section II), pursuant to Section 564(c)(2)(A) of the 
Act.  
  
Having reviewed the scientific information available to FDA, including the information 
supporting the conclusions described in Section I above, I have concluded that COVID-19 
convalescent plasma (as described in this Scope of Authorization (Section II)) meets the criteria 
set forth in Section 564(c) of the Act concerning safety and potential effectiveness. 
 
The emergency use of your product under an EUA must be consistent with, and may not exceed, 
the terms of the Authorization, including the Scope of Authorization (Section II) and the 
Conditions of Authorization (Section III). Subject to the terms of this EUA and under the 
circumstances set forth in the Secretary of HHS's determination under Section 564(b)(1)(C) 
described above and the Secretary of HHS’s corresponding declaration under Section 564(b)(1), 
COVID-19 convalescent plasma is authorized for the treatment of hospitalized patients with 
COVID-19 as described in the Scope of Authorization (Section II) under this EUA, despite the 
fact that it does not meet certain requirements otherwise required by applicable federal law. 
 
III.  Conditions of Authorization  
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Pursuant to section 564 of the Act, I am establishing the following conditions on this 
authorization:  
 
ASPR 
 

A. ASPR will ensure that the terms of this EUA are made available to all relevant 
stakeholders (e.g., U.S. government agencies, state and local government authorities, 
registered or licensed blood establishments, hospitals, health care providers) involved 
in distributing or receiving authorized COVID-19 convalescent plasma. ASPR will 
provide to all relevant stakeholders a copy of this letter of authorization and 
communicate any subsequent amendments that might be made to this letter of 
authorization and its authorized accompanying materials (i.e., Fact Sheets). 

 
B. ASPR may request changes to this authorization, and such changes may be permitted 

without amendment of this EUA upon concurrence of OBRR/CBER, CT/OD/CBER, 
and OCET/OCS/OC.  

 
C. ASPR may request changes to the authorized Fact Sheets for COVID-19 convalescent 

plasma, and such changes may be permitted without amendment of this EUA upon 
concurrence of OBRR/CBER, CT/OD/CBER, and OCET/OCS/OC. 

  
D. ASPR will report to FDA serious adverse events and all medication errors associated 

with the use of the authorized COVID-19 convalescent plasma that are reported to 
ASPR, or of which ASPR otherwise becomes aware, during the pandemic.  

 
E. ASPR will make available to FDA upon request any records maintained in connection 

with this EUA. 
 

Registered or Licensed Blood Establishments 
 
F. Registered or licensed blood establishments will ensure that the authorized COVID-19 

convalescent plasma, accompanied with the authorized labeling (i.e., Fact Sheets), is 
distributed to hospitals consistent with the terms of this letter, and that such hospitals 
are aware of the letter of authorization. 
 

G. Registered or licensed blood establishments will ensure that appropriate storage and 
cold chain is maintained. The authorized COVID-19 convalescent plasma should be 
frozen after collection and stored at -18℃ or colder. Once thawed, it can be 
refrigerated for up to 5 days prior to patient transfusion. 

 
H. Through a process of inventory control, registered or licensed blood establishments 

will maintain records regarding distribution of the authorized COVID-19 convalescent 
plasma (i.e., donor records, quantity, receiving site, receipt date). 
 

I. Registered or licensed blood establishments will make available to FDA upon request 
any records maintained in connection with this EUA.  
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Hospitals to Whom the Authorized COVID-19 Convalescent Plasma Is Distributed, and 
Health Care Providers Administering the Authorized COVID-19 Convalescent Plasma 

 
J. Hospitals and health care providers receiving authorized COVID-19 convalescent 

plasma will ensure that they are aware of the letter of authorization, and the terms 
herein, and that the authorized Fact Sheets are made available to health care providers 
and to patients and caregivers, respectively, through appropriate means.  
 

K. The authorized COVID-19 convalescent plasma must be stored frozen at -18℃ or 
colder. Once thawed and refrigerated, the authorized COVID-19 convalescent plasma 
must be used within 5 days for patient transfusion.  
 

L. Hospitals and health care providers administering COVID-19 convalescent plasma 
will track serious adverse events that are considered to be potentially attributable to 
COVID-19 convalescent plasma use and must report these to FDA in accordance with 
the Fact Sheet for Health Care Providers. Health care providers must maintain records 
and conduct a thorough investigation of adverse reactions after transfusion of 
convalescent plasma, and must report fatalities related to transfusion, as required 
under 21 CFR 606.170.  
  

M. Through a process of inventory control, hospitals will maintain records regarding the 
administered authorized COVID-19 convalescent plasma (e.g., donation identification 
number, quantity, receiving site, receipt date), product storage, and maintain patient 
information (e.g., patient name, age, disease manifestation, number of doses 
administered per patient, other drugs administered).  
 

N. Hospitals will ensure that any records associated with this EUA are maintained until 
notified by ASPR and/or FDA. Such records will be made available to ASPR, HHS, 
and FDA for inspection upon request.  

 
Conditions Related to Printed Matter, Advertising, and Promotion  
 

O. All descriptive printed matter, including advertising and promotional material, 
relating to the use of the authorized COVID-19 convalescent plasma shall be 
consistent with the authorized labeling, as well as the terms set forth in this EUA and 
the applicable requirements set forth in the Act and FDA regulations.  
 

P. No descriptive printed matter, including advertising or promotional material, relating 
to the use of COVID-19 convalescent plasma may represent or suggest that such 
product is safe or effective.  
 

Q. All descriptive printed matter, including advertising and promotional material, 
relating to the use of COVID-19 convalescent plasma clearly and conspicuously shall 
state that:  
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• COVID-19 convalescent plasma has not been approved or licensed by FDA;  
 

• COVID-19 convalescent plasma has been authorized by FDA under an EUA;  
 

• COVID-19 convalescent plasma is authorized only for the duration of the 
declaration that circumstances exist justifying the authorization of the emergency use 
of drugs and biological products during the COVID-19 pandemic under section 
564(b)(1) of the Act, 21 U.S.C. § 360bbb-3(b)(1), unless the authorization is 
terminated or revoked sooner.  
 

IV. Duration of Authorization  
 
This EUA will be effective until the declaration that circumstances exist justifying the authorization 
of the emergency use of drugs and biological products during the COVID-19 pandemic is terminated 
under Section 564(b)(2) of the Act or the EUA is revoked under Section 564(g) of the Act.  

 
 

Sincerely, 
        

            /s/ 
 
RADM Denise M. Hinton  
Chief Scientist  
Food and Drug Administration  
 

Enclosures            
     


